12 May 2014

Hanya Dia... Cinta - Farah Husain

Asalamualaikum......


 Judul : Hanya Dia...Cinta
Penulis : Farah Husain
Terbitan : Idea Kreatif
Tahun: Mei 2014
Harga : RM 23.00


Sinopsis :


Kali pertama melihat si gadis, dia sudah terpaut. Kalau dah namanya Adhan Mikhail, apa yang dia hendak, itulah yang akan dia dapatkan. Langkah paling agresif dibuat. Hantar saja keluarganya merisik si gadis.

Tapi, kalau dah namanya Zara Harlina, apa yang orang nak, itulah yang dia tak akan beri.

"I. Nak. You."~ Adhan.
"Tapi… I.Tak.Nak.You!" ~ Zara

Adhan mengejar, Zara berlari. Bila si jejaka berhenti mengejar, Zara mula tercari-cari. Dia akhirnya mengakui, lelaki itu sudah mula menguasai hati.
Tapi bila dah berumah tangga, tak semuanya kekal indah macam waktu bercinta. Bibir yang selalu mengucapkan kata manis bergula dah mula bertukar nada.

“Kadang-kadang rasa penat bercakap dengan Zara ni. Abang tak tahulah, Zara dengar atau tidak.” ~ Adhan.

Hidup berumah tangga tak semudah yang disangka rupanya. Ujian demi ujian melanda hingga sampai ke satu tahap, Zara hampir berputus asa. Kata dua diberi pada si suami.

“Zara akan pergi. And I won’t be coming back too,” ~ Zara

Apakah yang akan dilakukan Adhan? Menyerah pada keadaan atau bangkit mempertahankan hubungan mereka? Mampukah kedua-duanya mengharungi ujian yang sedang diberi?


Masya-Allah.... Dr mana agaknya datang makhluk Allah bernama Farah Husain ni? 1stly, tahniah to cik puan penulis. Kenapa? Kerana berjaya menawan hati ML dgn Adhannya. Sebab apa ML kata mcm tu? Macam lah org lain x suka Adhan... Tau...tau... Org lain pun syok masyuk dgn Adhan... Nak-nak dgn Adhan yang nyanyi lagu kau Ilham ku tu.... Tapi bkn sebab tu... Bukan sebab tu.. Honestly, ML lebih suka hero yg ada aura-aura bad boy... Hahahah hahahah... Gila betul ML ni. Tapi, gila x gila... Itu lah hakikatnya. Tapi, tu di alam fantasi sahaja. Realitinya, of cozlah ML nak yang baik... Apa da....

Okey... Ni karya ke dua ML baca karya cik puan selepas DRG. Terbaca dekat tinta penulis, cik puan kita ni... Tertanya2, mampukah dia buat lebih baik dr DRG?heemmm... Apa ML nak nak ckp ek... Ini bkn takat lebih baik ni, malah... Superb. Okey.. ML bkn bias. Bkn lah nak ckp, ML dah pernah jumpa FH, so ML nak puji dia lambung2... X... Walopun dah byk kali terserempak dgn dia, dia x kenal jugak ML .... hahahhah ... Apa ML.... Ko ingat ko tu retis? Plz.....

Dear FH...

ML suka dgn HDC. Bermula dgn semangat kental Zara untuk terus menolak dan membantah secara halus hasrat keluarganya, juga percubaan demi percubaan Adhan memikat. Seriusly, kalo ML pun, bkn takat cair dgn Adhan ni, mau meleleh dan tersejat2 gamaknya. Jujur, berterus terang, tegas... Dan... Walopun ML rasa, dia ni sweet talker jugak....tp belum tahap membunuh... Tp, ML x tahulah FH... Susah tau nak hentikan bibir ML berhenti senyum. Pandai ek beli jiwa....

ML geram pd Adham. Setiap ayat-ayat yg dia ungkap tu, bkn Zara jer boleh naik hangin... ML sendiri pun mau nak berangin. Sungguh x paham bahasa. Tp bkn apa, tu tanda kesungguhan dia. Nasib baik ko beria-ia dlm memikat Zara... Kalo x... Hailah Adhan....

Kalau DRG, dia main bercakap dgn cik hati, jantung dan limpa.... Tidak kurang jugak kali ini. Namun kali ini, ianya lebih matang. Mungkin jugak sbb back ground Zara. May be.. Lawak sengal memang wajb ada dlm karya komedi romantik. ML sengih jer bila part hantu air tu. Hihihi hihihi.... 

Part paling sedih time sebelumAdhan bertolak ke majlis perkahwinan dia... Apa berlaku....? Kenalah baca... X kan nak kasi ML sedih dan sebak sorg2.. X aci..x aci... Memang tersebak sedikit lah ML masa ni...org lain x tahulah... Tp ML terasa, usik... Mcm ML Pulak si Adhan tu.
Hahahaha.... Nmpk x ML bias... Mcm dah bukan review dah ni...nmpk nya blog ni nak kena tukar jd blog kritikan novel... Bukan review (time rajin) ...bkn apa... X nak spoil mood org lain... Jahat kan ML.. Mmg ML jahat... Nak buat mcm mana... Lalalala kala....

Cuma... Hah.. Tgk... Ada yg nak kondem ni... ML x suka fasa perkahwinan mereka. X suka bila Adham kecewa dan depress... Hilang sudah macho mu wahai kanda... Tapi... When he turn to real Adhan... ML boleh tersenyum semula...

Moral of HDC....

1. Trust -kepercayaan, paksi sebuah perhubungan
2. Loyal-pengikat kasih sayang
3. Conclusion - selidik, nilai sblm buat keputusan
4. Ego - perlu bertempat

Lastly... Congratulation... It's owesome 

5 comments:

  1. Alaaaa.... menyesal plak tak beli... huhuhu.. ok ok.. msk dlm list bln dpn.. hahaha

    ReplyDelete
  2. baca entry ni, makin membuak2 pula keinginan
    nak beli novel ni...hehe. bab awal dah baca di blog
    dia.

    sy bru je habis baca novel farah DRG tu...sbm ni
    memang xtau ada pnulis yg best mcm dia. jumpa blog
    dia pun secara xsengaja


    ReplyDelete