21 December 2012

Di Hujung Ranting 2 - Indah Hairani



Mood sedikit puas bila selesai baca Di Hujung Ranting 2(DHR2).. tapi x der lah puas mana... kalo baca DHR2 ni,... x baca DHR pun x per... tapi kalo start baca DHR, comfirm kena baca DHR2... faham x aper aku cuba nak sampaikan ni..hehhehe... sure korang pening... okey... let me explain... tapi.. sblm tu, ni aku buat review sikit DHR2 dari pemahaman aku la.....

Okey... dlm DHR2 ni , Mawar kembali kepada Hakim.. tupun setelah dipujuk oleh ibu saudaranya.Tapi dalam hatinya, dia pulang kerana anaknya, Amar Hakimi... dia mahu Amar Hakimi atau di panggil Boboy...(nama elok² maksud panggil Boboy jer... hisk....) membesar tanpa papanya..... Dek kerana kecewa, Amar bawa diri ke German untuk continue his masters... alasan jer tu.. padahal bawa hati yang kecewa. tapi, sebelum pergi, dia ader meluahkan perasaannya kepada Mak Esah, dah dia juga ckp... kalo saper² aniaya Mawar kali ni, dia x akan maafkan...

Fatin pulak, saja menunjukkan kebaikan dia, dengan x putus² menjejak Mawar... konon dah berubah 100% lah tu... huh... akhirnya Mawar kembali ke pangkuan Hakim ketika anaknya berusia 1 tahun... kira setahun jugak la Mawar tinggalkan hakim. Tapi, seperti biasa, hati Fatin tu penuh dengan kotoran berminyak yang tak mahu hilang².. dalam diam-diam dia telah santau si Mawar ni...

Tubuh Mawar di tumbuhi dengan gatal² dan kudis yang berbisa dan bernanah... x puas dengan itu, anak Mawar pula di hasut untuk membenci Mawar. Fatin sebenarnya dah jatuh sayang kepada Amar Hakimi kerana dia sudah menganggap Amar Hakimi sbg anaknya.. Sakit Mawar berlarutan sehingga 3 tahun.. tapi sedikitpun x sembuh....

Hati Fatin makin sakit bila Hakim tidak langsung meninggalkan Mawar.. memang layanannya dah kurang, jarang balik ke rumah Mawar.. tapi tetap masih setia di sisi Mawar. Dan akhir sekali, Fatin memfitnah Mawar dengan mengambil gambar Mawar bersama lelaki lain... apa lagi,, mengamuklah Hakim.

Cerai dilafazkan... Pulanglah Mawar ke kampung halaman bersama Tanti dan Amar Hakimi. Ibu mertuanya x mahu Amar Hakimi, kononnya x mahu keturunan Mawar. bukan tu sahaja, siap mencerca arwah ibu Mawar lagi.

setelah itu, Amar balik mencari Mawar.. masa ni dah habis study... dia melamar Mawar... tapi mawar tolak... then dia merajuk dan ckp, mereka x akan berjumpa lagi di bumi Malaysia ni.. sebenarnya, mawar dah suka pada Amar tu... tapi dengan keadaan dia yang masih berkudis tu, dan ingatan terhadap apa yang keluarga Amar buat tu, menghalang Mawar menerima Amar.

Then, Mawar bermimipi, seorang tua datang kepadanya dan menyuruhnya mandi dengan air kelapa... then setelah 15 hari, akhirnya kudis²nya hilang. Setelah itu, dia membawa ibu saudaranya dan Amar Hakimi ke Mekah kerana memang niatnya ingin menjejakkan kaki ke sana sekiranya penyakitnya sudah sembuh.

Dan di situ jugalah mereka berjumpa Amar.. eh..eh... macam Adam dan Hawa pulak... dan di situ, sekali lagi Amar melamar Mawar. ha... bab seterusnya, mereka dah kembali ke pulau.. x tahulah diarang ni kawen kat Mekah ke kat Malaysia sebab bab baru dah duduk sebilik... then Mawar cakap, dia tak tahu kenapa teringat pada Fatin.. Amar mengajak Mawar pulang ke KL sebab diapun rasa sudah sampai masanya untuk memberitahu keluarganya mengenai pernikahan mereka.

Masa sampai di rumah, Amar meminta ampun daripada kedua orang tuanya. begitu juga Mawar... tapi masa ni, mereka menerima kedatangan Mawar sebagai bekas menantu. Setelah itu mereka masuk ke bilik Fatin. Terkejutnya mereka apabila melihat Fatin. Badan Fatin ditumbuhi kudis... macam yang pernah berlaku pada Mawar dulu. Di sisinya setia Hakim di sisi... Hai... setianya si Hakim ni yer.. ishk...

Fatin meminta maaf kepada Mawar... masa tu juga dia mengaku, dia yang santau Mawar, ajar anak Mawar untuk membenci diri Mawar... semua orang terkejut.. terutama Hakim.. dan masa tu jugak si Fatin ajak bermadu sekali lagi... hahhaha.. nak tergelak lak deng.... huh....!!!Mawar diam jer...Amar bertindak menyelamat keadaan dangan memeluk Mawar dan memperkenalkan Mawar sebagai isterinya... hahhaha... Mau x buntang mata si Hakim....

endingnya, Fatin meninggal, dan Mawar happy dgn Amar... Thanks kak Indah Hairani coz endingnya memang memuaskan hati aku.. hehhehe... tapikan.... yang x bestnya.. x tahulah semua buku ker buku aku jer... terdapat kesalahan watak... contohnya sepatutnya tu perbuatan Hakim, tapi tercetak jadi perbuatan Mawar. aderlah beberapa part... may be kesalahan masa editing... then, penulis jugak ada menyentuh bagai mana perkahwinan berlangsung, macam mana Tanti bleh kerja ngan Mawardah... Macam mana hubungan Fatin dan Rahim... so, saper yang x baca DHR pun, akan tahu macam mana mereka boleh kenal semua.. kira x bacapun x perlah... tapi kalo dah baca DHR, perasaan membuak² nak tahu kesudahannya... macam akulah.... sakit hati kat Amar memang x usah ckplah... mujurlah DHR2 mampu redakan aku... hem.. buat telemovie bagus ni... hehhehehhe

Rate: 4/5

No comments:

Post a Comment