31 December 2011

Papa, I ♥ U

 

hari ni janji bawak my lovelyainz tengok papa i ♥ u kat alamanda.  apa yang boleh aku katakan adalah

Hi Hi Bye Bye

wanna to say Hi to 2012 and Bye-bye to 2011... em.. kejap jer.. dah nak abis setahun.. rasanya baru semlm abis praktikal... rasanya..

Baru Ku Tahu...

hari ni hari jumaat... hari wajib utk tidak memasak di rumah ku... hihihi... hari ni ada pasar tadi di depan office my pakcik.. lepas ambik lovelyainz, kami terus gi pasar tani... tapi hari ni pasar tani berubah tempat sebab ader jualan Countdown Tahun Baru... tapi x tahu pulak apa yang dijual sebab x melencong ke sana...

30 December 2011

Movie Ombak Rindu

ok... dah habis sudah aku tengok Ombak rindu.... hem... sayangnya... hati aku x derlah tersentuh macam tgk tentang dhia dan 3 Idiot semalam... bila aku buat status aku x tersentuh kat FB, adalah sahabat lama mengatakan jiwa aku kering...

Air Mata Hari Khamis.....

em... mlm tadi mata aku bergenang jer... huhuhu.. 2 kali lak tu....

29 December 2011

3 Idoits




malam tadi layan lagi sekali movie paling best aku rasa.. 3 Idiots... sebenarnya aku ni memang kaki hindustan .. tapi ni lah movie yang aku paling suka... 1st of course lah sebab hero dia Amir Khan .. lagi satu sebab cerita ni sarat dengan mesej...

21 December 2011

Duit Oh Duit

Orang tua² cakap... duit setinggi gunungpun, x cukup kalo x pandai berbelanja... besar periuk, besarlah keraknya.. tapi orang zaman dulu² memang pandai simpan duit... tapi ialah kan... zaman dulu x macam zaman sekarang.. nilai duit tu kecil... RM1 zaman dahulu dah macam RM10 zaman sekarang. teringat zaman aku sekolah dulu,

20 December 2011

Borak Kosong

Si A: apalah nak jadi dengan orang² sekarang ni...

Si B : kenapa ni....

Si A : nilah penganjur rancangan I***a Kecil ni....

Si B: Kenapa dengan diarang????

Si A : x derlah.. nak menganjurkan pertandingan utk kanak²... tapi didik minda kanak² jadi dewasa... kalo nak 
          suruh jadi dewasa... suruh la masuk AF ker.. Mentor ker... Vokal Bukan Ruper ker.. Bintang RTM        
          ker... tu kan memang utk yg dah remaja belia...

Si B: apa yang ko x puas hati sebenarnya...cuber citer sikit....jgnlah suka complain org sajer

Si A : x derlah... dia bukak penyertaan utk kanak²... bila suruh nyanyi... suruh menjiwai lagu.. nyanyi pulak lagu 
         frust cintan cintun bagai... naper nak jajah pemikiran kanak² gitu....biarlah diarang dewasa ikut 
         waktunya....pastu make up bagai...dressing bagai mcm dewasa....dah bkn rancangan utk kanak² dah....

Si B: ader ker lagu kanak²...??? lagu tepuk amai² ader lah.. x kan nak bertanding bawak tu.. x mencabar vocal 
         langsung...

Si A : eh engkau ni... biarlah lagu tu mencermin ketuhanan ker... byk lagu² yang boleh dinyanyikan oleh bdk².. 
         mcm lagu berunsur ketuhanan, nasihat.. mcm ... Mentera semerah padi.. hijau... Andai ku Tahu (ungu) ... 
       alah... si anuar zain dulu pun nyanyi lagu kain pelikat jer... glamer jugak... bersih dr kontrovesi yg berbagai 
        lagi.. laku jugak.....

Si B: masalah x banyak lagu.. tu yg jadi gitu tu...

Si A :alah... kalo nak seribu daya.. boleh cari ... byk lagu yg x berunsurkan cinta cintun ni.... rosak la pemikiran 
        kanak²... cuba tgk lagu Erti hidup - dayang noor faizah.. sarat dgn nasihat..... patutnya diarang hayati 
        lagu²   mcm tu....

Si B: nantilah hantarlah proposer kat penganjur...

Si A : mcm nilah org kiter... bila ckp sikit... hantarlah proposer kat penganjur... diarang tu nak untung jer... 
         kiter sbg mak bapak ni harus main peranan... bendung dan didik anak-anak dari terdedah perkara² yg       boleh merosakkan.. jgn biarkan anak² dijajah dengan anasir² kurang sihat.... anak tu kan rebung... jgn 
     dah jadi buluh baluh baru nak bentuk... 

Si B: betol²... (dalam hati : beratnya peranan ibu bapa zaman sekarang... zaman makin mencabar... )

17 December 2011

Tutti Frutti

dah lama aku cakap kat my pakcik.. nak makan Tutti Frutti... kalo nampak jer outlet dia kat mana2 sure aku excited. then my pakcik tanya, napa dengan Tutti Frutti ni???Best sangat ker??? glamer sangat ker..

16 December 2011

mereka selalu berkata

mereka selalu berkata
merekalah yang betul
merekalah yang hebat

mereka selalu berkata
merekalah yang pandai
hingga tiada siapa boleh tunjuk ajar

mereka selalu berkata
mereka hebat
mereka tegaskan mereka tak bangga diri
dalam diam mereka riak

mereka selalu berkata
sila beri cadangan
bila diberi mereka mengelak
menuduh orang dengki

mereka selalu berkata
mereka tidak hipokrit
jadi diri sendiri
sedangkan diri mencari publisiti

mereka selalu berkata
mereka tidak pernah rendahkan orang lain
sedangkan selalu mencari kesalahan orang lain

mereka selalu berkata
aku berpelajaran tinggi dan bijak
orang lain tidak perlu ajar
dalam diam terpaku kebolehan orang lain

mereka selalu berkata
nasib mereka baik, selalu murah rezeki
walaupun kadang-kadang rezeki orang lain dikecil-kecilkan

mereka selalu berkata
mereka muslim sejati
hingga memberi tiket mengeji yang jahil

Islam itu indah, andai keindahannya tidak disalah erti
Islam itu cantik, andai kecantikan tidak melebih-lebih
Islam itu memudahkan, andai penerimaan positif
Islam itu nyaman, andai umatnya tidak mendengki

10 December 2011

Musim Orang Kawen...

sekarang ni, ramai betol orang mendirikan masjid... boleh dikatakan hampir setiap minggu ada jemputan kawen.. maklumlah... cuti sekolah.... ketika inilah senang hendak mengumpulkan saudara mara... x derlah alasan... x boleh cuti...anak skolah....namun ramai jugak yang menjadikan waktu perayaan seperti bulan syawal untuk mendirikan mahligai idaman....semoga perkahwinan yang dibina tidak kira berlandaskan cinta ataupun mengikut kehendak orang tua, moga dirahmati, berkekalan hingga hujung nyawa dan dilimpahi rahmat dan kebahagiaan berpanjangam.. amin...

08 December 2011

Sistem Saraan Baru Perkhidamatan Awam (SSBPA)

hemm.. ari ni pakat² duk kecoh pasal pekeliling untuk SSBPA dah kuar kat website JPA.... tgk kat website JPA, x der lak nampak...dengar citer melalui rakan² yang sibuk menggodek pakcik google... diarang terjumpalah beberapa blog yang citer pasal benda ni. rasanya, dia ni keje kat bhg. penjawatan kat JPA. apa² pun terima kasih bebanyak kat tuan empunya blog atas kesudian meng"share" pekeliling yang pada hemat saya masih belum lengkap sepenuhnya kerana ada beberapa term yang tertinggal... malu nak cakap carik tangga gaji sebenarnya. 

Zalim kah aku??

poyo jer tajuk.. tertanya²... zalim sgt ke aku ni???bacul sgt ker mulut ni...aper citer sebenarnya ni.. hahha.. mcm ni.. sebentar tadi.. aderlah org dari XXX call.. nak ckp ngan my pakcik... akaun XXX  kat rumah tu, atas nama my pakcik, tapi, no phonenyer.. no aku... hisk... asyik jadi operator jer aku ni.... kita ikutilah kisah selanjutnya..

29 November 2011

Ter"Cuti-Cuti Malaysia"

mcm yang dah aku mention kat last entry, yang aku ader pergi bercuti ke Bukit Merah Laketown Resort Sabtu dan Ahad lepas. actually, x planning pun nak ikut family my sister in law pergi bercuti.. tapi last² minit kiterang ikut jugak.

28 November 2011

Surat Untuk Harimau Muda



aper??? malaysia kalah lagi???? adoi... tu lah.. aku x sempat nak mengadap TV pada malam tadi sebab berada di tengah highway... actually, hujung minggu lepas (sabtu & ahad)  ada family trip (sebelah in-law) aku ke Bukit Merah. full story about the trip aku buat laen kali... citer bola lagi ponting ni....  planning asal x nak ikut pun.... tapi last minit tukar suker tau buat keputusan last minit baget sempat lah tengok bola... tapi kami melencong gi Batu Ferringhi lak... so x dapat la tgk bola....

25 November 2011

Kereta Idaman


Kereta apa korang suka????x kiralah mampu x mampu... tapi kereta ape yang korang rasa kalo ader org kasi duit ker... bg kete sejibik suruh pilih ke... korang akan pilih kete tu???

21 November 2011

Final mlm ni.. berdebarnyer....

mlm ni,  Final Bola Sepak Sukan Sea... Harimau Muda vs Garuda muda juga kot ^__^

tapi perasaan ku berdebar².. iyalah kan.. kalo tgk keadaan player kiter... kebanyakan star semua dah injured huhuhuh...




boleh ke menang... hem.. aperpun.. kiter berserah jerlah kepada takdir... 

18 November 2011

Semi Final



ok.. malam tadi tengok bola bagi Sea Games... so far amat berpuas hati corak permainan diarang kali ni.. tapi adelah x puas hati dengan beberapa perkara. contoh bila jurulatih Harimau Muda diarah keluar padang oleh pengadil.. tu pun atas desakan pengadil ke 4 yg ntah haper² tu....

15 November 2011

HazaShop

nak promote satu blog ni HazaShop... owner dia dah lama berniaga secara online ni.. tapi baru bukak blog.... hahha...boleh x? x kisahlah kan... tapi aper yang nak promote ni..dia ader buat jualan murah... utk clearkan stok... so.. saper yg nak beli shaw @ tudung yang murah... boleh la singgah ke sini

13 November 2011

Apollo 18

saper dah tgk Apollo 18? bukan apollo yang ni.....

tapi Apollo 18 yang ni..

cerita dia berkenaan dengan Misi Apollo pada tahun 1973. dan katanya lagi.. video yang digunakan adalah video asal ...hemmm.. patutlah... bila aku tgk rasa nak muntah dan mual semacam sebab x statik.. huhuhu... apa-apa² pun... movie ni banyak merungkai kenapa NASA x nak tolong angkasawan tu... huhuhu..sedih bila seorang lelaki menangis sebab nak balik... dan no wanderlah movie ni pun x dapat kerjasama daripada pihak NASA....lagi maklumat lanjut boleh tgk kat sini dan sini

PERHATIAN: kal nak tgk movie ni.. jgn tgk dalam kete.. pening....

11 November 2011

Tahniah FBI

di atas kelahiran cahaya mata... pada 9.03 minit pada hari ini 11.11.11.... it boy...!!!

Empat Makanan Cairkan Lemak!

Terdapat pelbagai cara yang boleh membantu untuk membakar lemak dalam badan selain senaman dan diet. kita boleh membakar lemak semasa makan. caranya adalah melalui makanan.


Bawang putih dan bawang merah
     


 mengandungi sulfur untuk bertindak melancarkan penghadaman dan metabolisme tubuh.

Tomato


melancarkan sistem penghadaman dan metabolisme badan, kaya dengan vitamin A, B6, C dan K

Lobak merah


vitamin A(karotena)

Timun

melawaskan

09 November 2011

Zombie vs Plants

Dah hampir 2 bulan "rumah ku" dihantui zombie²... kekkeke... sebenarnya deman zombie vs plants melanda my lovelyainz dan my pakcik... aku gitu² ajer.. malas nak layan sgt.kalo sebelum ni dengan angry bird, hinggakan kena sorok handphone... kalo x, asyik nak kena ngecas bateri jor.. x pun jumpa phone kat dalam bilik air...
okeylah .. pasal Plantz vs Zombie, antara senjata yang paling aku suka adalah yang ni. 


combine dengan yang ni

dengan yang ni...

mantop....x caya???leh tengok aku main ni... hihihi


dan watak antu² aku paling x suka lak yg pakai topi@ baldi.. susah tol nak mati..


yang ni pun... melompat tinggi....
yang ni pulak ... kalo surat khabar dia dah x der.. dia mengamuk giler²



08 November 2011

Tip Bercuti untuk si kecil

pejam celik .. pejam celik dah bulan November dah. kejap jer masa berlalu. hemm.. sebenarnya family kami ada planning untuk bercuti pada bulan Disember ni... maklumlah cuti sekolah. sebenarnya ada 2 planning. satu, travel with in law family to Langkawi langkawi... i'm coming again. tapi x comfirm lagi brape ari bulan... satu lagi dengan opis aku awal Disember. Ni kira keje sambil cuti-cuti malaysialah... tapi leh bawak family la... yang ni gi Pangkor... aku x pernah pijak lagi bumi pangkor ni....

05 November 2011

03 November 2011

Another Cinderella Story

malam tadi my pakcik gi main futsall.. sebb ujan, aku pujuk my lil lovelyainz utk x ikut.. biasa, dialah orang yang excited ikut. malas nak ikut sebab hujan... kang kena duk dalam kereta.. satu kerja lak.. baik duk rumah saje.. then, biasalah kan, malam Rabu, x der citer menarik kat TV. masa tekan-tekan info tu, tertgk

02 November 2011

Perhubungan Singkat-Topik di HotFM 2/11/2011

dalam radio Hotfm... seorang perempuan (hindu) berkahwin dengan atas arrangement bapanya dengan seorang lelaki Islam. Masa bercinta, si wanita ini tahu, pakwenyer dia selalu out station. bila berkahwin, amalan tu, tidak berubah. si isteri terasa pelik kerana sang suami selalu out station.. dan lama pulak tu tapi dia x ckp la brape lama. nak dijadikan cerita (dan Allah selalu menolong insan-insan teraniaya) selepas her husband balik dr out station, dia ambil baju utk dicuci... then masa tu jumpa kasut baby and pregnancy test masa ni radio aku buffering lak.. x sempat nak dengar. then, dia tanya husband dia.. rupanya dia adalah isteri ke dua.. yang husband dia selalu out station tu , husband dia balik ke rumah bini tua... ayoyoyo... "pandai " giler mamat ni simpan rahsia.

30 October 2011

Libas





Filem: Libas
Pelakon: Rosyam Nor, Scha Al-Yahya, Johan Raja Lawak, Biego,
Genre: Komedi, Aksi
Sinopsis:
Adnan Saladin seorang pakar Libasan dalam permainan sepak takraw (Libas). Dia di gelar sebagai raja libas Malaysia. Kehebatan libasan Raja Libas sangat digeruni pasukan lawan terutamanya dari pasukan Siam (Thailand). Kecederaan berlaku mengakibatkan tekong Malaysia (Dali) parah apabila Libas gagal menampan libasan kuat AK Nangkhon lalu terkena dadanya. Akibatnya Malaysia tumpas kepada Thailand untuk kali kedua berturut-turut. Jurulatih dan rakan sepasukan, Megat turut menyalahkan Adnan Saladin kerana kekalahan itu sehingga Jurulatih sanggup memutuskan pertunangan Adnan Saladin dengan anaknya, Ratna.

Colombiana




baru abis tgk Colombiana ... memang best giler lah movie ni.. ha.. duhai lelaki.. jgn ingat wanita x leh bertindak kejam...
apa yang aku nampak dalam citer ni..sungguh kelakar bila si mafia lari ketakutan apabila diburu wanita...sgt bijak dan sangat hebat.... layanz....

 

 


26 October 2011

Disney Princesses di alam nyata

Bagi peminat animasi disney, sure korang suka beberapa watak princess dia kan... kalo my dotter, biasalah budak2 kan..dia suka Barbie. mari kiter lihat, kalo watak2 diarang ni jadi real ataupun dengan kata lain wujud.

23 October 2011

Her Convocation Day....



pagi tadi, my lil princess's graduation day... dia ada buat persembahan nyanyian doremon. Pagi² dah suruh dia bangun and mandi. lepas mandi, bila dia tgk baju sukan, menangis lah.. katanya dia x nak gi skolah... baju hijau ni, dia pakai every tuesday. punyalah susah nak explain yang kena pakai baju tu  untuk gi konvo... dah reda tangisan dan nak keluar rumah, tiba-tiba dia cakap

22 October 2011

Kid parade

macam yang aku tulis kat sini, finally...kami sampai jugak kat situ.kami sampai sana dalam kol 9.15 pagi... masa tu tengah ader persembahan dari kanak-kanak... tapi sebab x nampak sangat coz dikeruminii oleh ramai orang, so... x der lah kami tengok...

19 October 2011

TV3 KIDS PARADE & CAKE DAY

Bersempana Sambutan Hari Kanak-kanak Sedunia yang disambut pada  bulan Oktober, Sabtu ni ader acara best kat Seri Pentas iaitu TV3 Kids Parade & Cake Day. acara ni dah 3 kali dijalankan... macam best jer.. more info boleh baca kat sini .

Program : TV3 KIDS PARADE & CAKE DAY
Tarikh : 22 Oktober 2011 (Sabtu)
Masa : 8.30pagi – 12.00tengahari
Tempat : Perkarangan Sri Pentas
Bandar Utama, Petaling Jaya

Dia dah Konvo


09 October 2011

Bini-Biniku Gangster

Dari hari Jumaat sampailah hari ni, dah 4-5 kali repeat tgk Bini-biniku Gangster (BBG) sama ada full movie ataupun sekerat-sekerat. My lovelyainz pun siap tukarkan tajuk jadi "Ku bini-bini Gangster" (KBBG) boleh x? . Masuk jer kete, mama nak KBBG... masuk rumah pun  mama nak KBBG...hadoi.. penat lah nak repeat tgk.. then.. masa duk saja-saja, siap ambik phone dah ckp  mcm ni. .. "Oh, geng kepala kucing tu nak turun ke?baik.. nanti saya turun... " mak ai... kuat betol pengaruh tv... jom .. aku review sikit movie ni pada yang belom tgk la... tapi aku percaya dah ramai dah serbu pawagam kot sebelum ni... aku ni .. biasalah.. kena select jugak la citer aper yg nak tgk kat panggung.. x molah rugi, tgk x sampai setengah jam dah ade yang melalak nak kuar panggung...

25 September 2011

Graduation day

PERHATIAN:entry ini paling panjang pernah aku karang... sila ambek perhatian... hehheh

Alhamdulillah.. syukur kehadrat Mu Ya Allah kerana dengan limpah dan kurniaMu, Majlis Konvokesyen ku berjalan dengan lancar pagi tadi... amin...amin.. Alhamdulillah.. akhirnya debaran mcm nak kawen berdebornyer.... yang di tunggu selama ini, terlerai sudah... alhamdulillah, penat lelah, pahit getir, ketawa dan air mata selama tiga tahun ini berbayar juga...opps... loan belom bayor lagi

pagi tadi kami bertolak pukul 7.00 pagi.. risau jugak kalo x der parking... kami kena ader kat sana kol 7.30 pagi... alhamdulillah... dapat jugak parking kat masjid UKM tu.. walopun kena jalan jauh sikit, tapi x perlah.. My lovelyainz lain manusia paling excited .. aper tidaknya, my pak cik ckp, punya lah dia kalut tgk bunga ngan bear tu... hahha... 

21 September 2011

Tudun Oh Tudun......

setelah berpenat lelah sepanjang pagi hari ni... lunch hour aku godek la PC... cari gosip² artis... malas nak baca pasal politikus di Malaysia... huh... jenuh nak menbaca... baek lagi baca gosip... hehhehe... then lepas menggodek.. terjumpalah isu pasal pasangan hot tengah bercintan cintun ni.. siapa lagi kalo bukan Fida dengan Mamat Sepah.. sebelum tu tu.. citer Kasih Alia dah habis dah semalam.. tapi dah lama x follow citer ni sebab kol 7.00 tu sibuk duk ketang ketung di dapor wah...rajinnyer masak.. semalam pun tgk diarang dah kat kubur dah.. bercakap pasal  pasal Fida ni.. sebelum ni aku pernah ckp kat my pakcik maklumlah.. x boleh nak ckp kat orang laen kan.. boleh tahan jugak si Fida ni.. walopun bertudung, tapi boleh dipeluk² oleh Iqram... maklumlah.. dalam citer tu, Iqram kan adik dia... then, selamba badak jugak la dia pegang, saper ek nama pelakon yang bawa watak ayah dia tu.

20 September 2011

Al-Fatihah

Aku dikejutkan dengan panggilan daripada my sister... dikhabarkan Abdul Kadir bin Isa a.k.a Pak Dir sedara merangkap jiran belakang rumah aku merangkap sepupu sepapat mak aku telah kembali ke rahmatullah pada hari ini lebih kurang pukul 1 tengah hari.. Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah. semoga beliau ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.. Al-Fatihah.....

19 September 2011

10 Chunky Layes

malam tadi..lepas pergi Pasar Borong Selangor untuk upacara membeli belah ikan .... kami gi dinner kat Pizza Hut. bukan aper... sebab dah lama benar x makan Pizza kot.hehhehe..kami order  :


Kid Meal for Lovelyainz

6 Days only

em... hanya tinggal 6 hari sahaja lagi aku akan melangsungkan menghadiri majlis konvokesyen aku... sukernyer... akhirnya penat lelah, air mata, ketawa ria berbayar juga... alhamdulillah... tapi dalam duk suka-suka tu.. aderlah seorang insan yang sedang bersedih kerana x sempat konvo. saper lagi kalo bukan my pakcik... x perlah awak... konvo tahun depan ek.. bknnya aper...sebab system cik bedah yang dibuat oleh my pakcik mengalami masalah teknikal disebabkan oleh beberapa fakto yang disengaja dan x disengajakan terjadi.... 

17 September 2011

Full House 2

Sentap....... Full House 2???Kalau sesiapa masih ingat siri Full House memang hot pada tahun 2004. Aku salah seorang yang x pernah miss tepun ngok drama ni... habis jer siri ni, siap beli lagi CD ... konon nak repeat tengok... tapi sayang di sayang... memang x pernah tengok balik... my mother x suka citer ni .. citer belajar bergaduh.. sebab asyik bergaduh jer diarang laki bini ...