05 November 2011

al-Hijab


saper dah tengok al-hijab???sure ramai dah tgk kan...kan...

FILEM: AL-HIJAB
Genre : Seram
Pelakon : Piere Andre, Nur Fathia, Maimon Mutalib
Pengarah & Skrip : Pierre Andre
Sinopsis

Rafael merupakan seorang pelakon yang tidak mempercayai kewujudan hantu. Suatu hari dia ditawarkan watak utama untuk membintangi sebuah filem seram. Dia yang terkejut dengan tawaran tersebut sangat teruja dan berusaha untuk menjiwai peranannya sebaik mungkin. Malangnya Rafael tidak berjaya memperolehi perasaan takut yang dapat memuaskan hatinya. Puas dia berkunjung ke tempat-tempat yang dikatakan berhantu tetapi tidak pernah melihat kelibat makhluk itu. Teman wanita Rafael, Qiss yang pelik dengan Rafael itu mengadu perkara tersebut kepada ibunya. Ibu Qiss kemudiannya memberitahu Rafael mengenai apa itu hijab.


Rafael berpeluang untuk melihat makhlus halus jika hijabnya dibuka. Namun, hanya orang tertentu saja mampu membuka hijab tersebut. Rafael yang semakin buntu mencari seseorang yang boleh membuka hijabnya akhirnya menerima mesej aneh yang mengarahkan dia untuk pergi ke suatu tempat. Hanya di tempat tersebut hijabnya akan dapat dibuka.
 
Sejurus sampai di tempat yang dikatakan, Rafael disambut oleh seorang makcik tua bersama anak perempuannya. Rafael hairan bagaimana makcik tua itu mengetahui hajatnya untuk membuka hijabnya. Rafael dibawa ke suatu tempat di ceruk hutan. Di situ makcik tua tersebut mula membuka hijab Rafael. Dari pandangan yang kabur, perlahan demi perlahan akhirnya Rafael dapat melihat sesuatu yang menggerunkan. Dia berasa cukup gembira berbaur takut. Rafael meminta masa sehari untuk dia menggunakan ‘kelebihan’ yang ada pada dirinya itu untuk tujuan menjiwai watak lakonannya.

Pulang kembali ke rumahnya, Rafael tidak menyedari ada ‘sesuatu’ turut menumpangnya pulang. Mula berasa tidak selesa, Rafael cuba untuk tidur namun gagal. Ada saja benda yang seperti mengganggunya. Setelah hampir 24 jam hijabnya dibuka, Rafael kembali ke rumah makcik tua tersebut untuk menutup kembali hijabnya. Berjayakah hijab Rafael ditutup semula atau dia terpaksa meneruskan hidupnya dengan ‘anugerah’ itu?
 


tapi.. memang leh puji lah... beberapa kali badan my lovelyainz bergeger sebab terkejut... biasa selamba jer dia tgk citer hantu.. sound effect dia pun bagus... aku suka part hantu tu kacau dia kat rumah.. hehhehe... tapi memang betollah kan.. biasa hantu akan kacau dalam gelap... hantu jarang muncul dalam keadaan terang.

part aku suka lagi .... masa tu si Rafael a.k.a Pierre Andre pengsan bila dikejar hantu di dalam rumah sendiri....pas tu bila dia sedar dah siang, then masa tu awek dia tengah kejutkan dia.. awek dia tanya, naper tidur kat lantai... yang kelakarnya, dia leh siap ckp... nasib baik dah siang... hihihi.. then dia tya awek dia .. macam mana u masuk rumah ni.... hehhehhe then awek dia kata "bila masa pula i keluar"lebih kurang mcm tulah ayat dia... 

moral of the story morry...
  1. kalo orang tua nasihat kenalah dengar - makcik tu dah pujuk dia untuk tutup hijab tu.. tapi dia x nak....dogil sikit budak ni ha....
  2. ajal maut x cepat walau sesaat tidak lambat walau sesaat

No comments:

Post a Comment