31 December 2013

Happy New Year



2013 mula melabuhkan tirainya. 2014 sudah menjelma. Alahai.. sekejap je masa berlalu.

Januari 2013
Buku pertama ML baca 2013 adalah Lelaki Versi Dia  (LVD)
Buku pertama yg di beli tahun 2013 adalah Isteri Separuh Masa (ISM)

Disember 2013
Tahun 2013 ML akhiri dgn membaca Dan...Gerhanalah Sejuta Cinta (DGSC)
Buku terakhir ML beli tahun ni adalah aA+bB - Hlovate. Baru beli kat jualan JS ari isnin lepas....

Tahun 2013, ML hanya berjaya membaca sebanyak  100 Buah novel, 3 buah mini novel, 2 buah koleksi cerpen dan mini novel dan 1 buah buku motivasi.  ada lagi lebih 50 buah buku yang suka-suka hati dibeli tapi x sempat nak baca.ML, sila buang perangai tu untuk tahun 2014 ya... 
Januari 2013, ML sempat habiskan 20 buah novel dan Disember 2013 pula, hanya 3 buah novel... ML bz...

2013 juga ML membeli ..tet...tet... Biji novel.... Hahaha, x leh nak mention kat sini berapa biji, haru pakcik Kome dtg menjenguk. Buatnya dia kata "enough", x ke menggelupor jd ya nanti...so biarkanlah jumlah tu ek....

Niat 2014, ML nak lengkapkan koleksi Aina Emir(AE), Syamnuriezmil, Nass Alina Noah(NAN), Liana Afiera Malik(LAM) dan juga Hlovate.  Masih byk buku-buku koleksi NAN yang ML x dapat. maklumlah, kebanyakkan dah x ada cetak. so, nak tak nak ML kena beli yang secondhand. nak belipun, kenalah ML tengok2 dulu. Sebab.. x naklah ada pembelian x berbaloi. bayar mahal2 untuk buku yang dah hampir lunyai.

29 December 2013

Dan...Gerhanalah Sejuta Cinta - Nass Alina Noah


Mood ML tengah kacau bilau lepas baca buku ni. Orang Kelate kata " sekok sebok". Memang NAN tak pernah mengecewakan ML. Mungkin, pd org lain, tak suka karya dia . Tapi, bagi ML, dia Ada value tersendiri.

28 December 2013

Aku Bukan Mistress - Acik Lana


 

 Ni novel pertama Acik Lana yang ML baca. Taip, ML dah beli PYPAC. Ntah bila pula nak baca yang itu. Terpengaruh, bila orang kata citer ni best. So, ML pun belilah. Lagi pun ABM ni Akan didramakan. For sure lah citer dia best kan. Kalo x, x Akan Ada penerbit yg nak adaptasi kan novel ni. X gitu? Moh kita layan sinopsisnya dia. 

18 December 2013

Isteri Untuk Disewa - Syamnuriezmil

 

Okey.. dalam duk sibuk-sibuk sempat jugak ML habiskan IUD. ML memang follow IUD. walaupun ML baru jer tahu pasal IUD ni...  okey kita layan blurp dia jer dolu...

10 December 2013

Jumpa Serigala Jahat Yang Besar...

Assalam....

Akhirnya... ML terpengaruh, tergoda dan akhirnya terpujuk my pakcik untuk pergi jumpa Serigala Jahat. Hahahaha....akhirnya, ML pergi jugak... Tapi, nyata... Kepuasan tu, kurenglah... ML lebih suka book fair kat PWTC. Mungkin sebab jiwa ML kemelayuan, kejiwangan dan kemalaysian tu tinggi kot. Kat BBW lebih fokus pada buku bahasa inggeris... Dan nyata, buku2 lama... Heemmmm... Mulut2 kecil yang comel tu pun merungut sebab buku2 lama...

ML tak dapat ke PWTC kali ni... Rasa ralat pula... NI hasil tangkapan malam tadi


Komik utk lovelyainz

Lovelyainz punyer Dora. yang lain  AS punyer

Poket Maze Lovelyainz punyer. Yang lain ML punyer

Peter Pan, AS punyer. Webmaster's Dictionary pakcik punyer, Yang lain ML punyer

09 December 2013

Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang!


Assalam...

Hihihihi... tak ada review novel... sebab.. ML x sempat nak baca novel. Bz packing n colouring (eh???) ... okeylah, last Saturday, ML peri tengok wayang dengan pak cik korang, Lovelyainz and AS, my nice. Lovelyainz, macam biasalah nak tengok karton. dia nak tengok Frozen, ML nak tengok Penanggal. AS pula nak tengok Ular. 

02 December 2013

The Big Bad Wolf Book Sale

Ochhh.. kenapa ML boleh tertinggal keretapi ni??? nasib baikllah ada kawan ML yang cakap.. dah le dekat pulak tu... huhuhu.. nak pi... tapi, kalo tgk scadule, mcm x dapek pulak..



18 November 2013

Kisah Dari Hati - Idea Kreatif



Finally habis jugak baca.. dlm sibuk2 dgn kerja yg menimbun.. sampak jugak ML release tension baca koleksi mini novel ni... okey..layan sinopsis belakang buku

13 November 2013

Awek Pisang Goreng - Syah Shah


 

Okey.. ni karya pertama novelis yang hanya mahu dikenali sebagai Syah Shah. Lelaki okey... memang ada sesetengah orang cakap dia perempuan... tapi.. ML memang tahu, memang confirm dia ni lelaki..Ni blog penulisnya.. si Syah Shah yang senga... jangan marah dik non... Eh??bukan kita sebaya ke??? ML tahu akan kewujudan Syah Shah ni dari my friend from Sarawak iaitu Kak Leen. Kira pengikut "rapat" Syah Shah ni. ML pun ader singgah jugak kat FB dia.. tapi x kerap sangat...


10 November 2013

Mr. Secret Admirer - Shila Alish

Karya pertama novelis Shila Alish  ......... Hemmm.... Sebenarnya, lunyai cover buku ni ML kerjakan... Bukan aper, minggu ni, ML sedikit bz.. ML start baca buku ni, Sabtu minggu lepas.. Hari ni baru sempat habiskan... Hemmmm... 8 hari jugak... Kenapa ek? Sebelum tu... Kita layan dulu sinopsis kat belakang novel tu...

31 October 2013

Cinta 11 Syarat - Muna Mahira




 Ni blog penulisnya. Ini merupakan novel pertama dia yang ML baca. Muna Mahira ni dah ada 3 novel rupernya. Moh layan blup ...


30 October 2013

Book Expo Malaysia 2013

 

Ha.... sila kumpul duit ya kawan-kawan, adik-adik, kakak-kakak sekalian... inilah masanya.. kita mo borong sakan lagi.. haih.. ML dah nak start kumpul judul buku yg nak dirembat ni... maklumat lanjut boleh klik kat sini.

27 October 2013

Kerana Mahalnya Syurga - Imi Hafimi




Hemm... Sblm baca novel ni, pernah baca status encik penulis yang mengatakan, jangan harap KMS macam novel2 lain yang Ada dipasaran....so, ML harap kan sesuatu yg fresh dan cool... Tapi, ternyata, ML silap buat andaian tentang naskah ni. Apa-apa pun kita layan Dulu sinopsisnya ....

24 October 2013

Oh! Cinta Antologi Cerpen dan Mini Novel - Penulisan2U


Ini Koleksi Cerpen dan Mini Novel. Actually ni kali kedua aku baca koleksi mini novel. Sebelum ni kat sini. Moh kita layan apa yang mampu ML rumuskan. Eceh.. rumuslah sangat...

20 October 2013

Rindu Awak 200% - Liyana Zahim



Perghh... kerja gila. baca buku ni dalam masa satu hari. nampak sangat ML tak keluar gi mana-mana.okeylah.. novel ni tak tebal sangat. 593 muka surat jer. Novel ni novel ke-4 cik penulis yang comel itu.ni blog penulisnya. tapi ML baru 1st time baca karya dia. moh kiter layan sinopsis dia.

19 October 2013

Andartu Comel - Ainon Zaini


 




ni blog penulisnya.Hemmm.. rasanya memang penulisnya peminat bunga. sebab dalam blognya ader gambar2 bunga, no wonder dalam novel ada sebut beberapa jenis bunga. yang pasti ni penulis ni, penulis otai. dengan deretan novelnya dan ini merupakan novel ke-9nya. wow.. tapi ni novel pertama dia yang ML baca. okey, jom layan sinopsis dia.


17 October 2013

Ranting Cinta Si Plato - Norhayati Berahim

 

Dah lama x layan novel-novel karya otai macam kak Norhayati Berahim ni. Sesekali tukar selera dengan novel otai pulak. lagipun, ni novel pinjam kat library. bulan ogos kot. tapi x sentuh lagi coz sibuk dgn novel2 baru. rasanya, x molah simpan lama-lama. nak pulangkan. memanglah x kena denda kan.. tapi.. x nak lah buat harta... hahahha.. moh layan sinopsis dia...


14 October 2013

Babak Terakhir - Hannah Ezaty



Fuuhhhh.. lega gile... mau x lega... dah hampir sebulan duk usung buku setebal 956 muka surat ni kehulu ke hilir.. tapi, baru hari ni berjaya habiskan.. adoi.. sengal bahu.. macam dah nak koyak dah beg doremon kiter tu... huhuhuu...Ni blog penulisnya... Jom layan sinopsis...

08 October 2013

Seindah Rahsia - Afiqah Farzana




Alhamdulillah.. setelah hampir setahun mencari novel ni... finally, dapat juga kat tangan. dan, buku ni secand okey.. sebab dah tak cetak dan dah naik lenguh den ukur kedai buku mencari novel ni. hot sangat ke? tak hot mana tapi dah x dicetak. may be sebab x ada sambutan kot. Bagi ML ceritanya biasa-biasa sahaja, tapi ML suka jalan ceritanya. Jom layan sinopsisnya.

28 September 2013

Secangkir Kopi Karamel - Ijazati Habib



Masa aku baca novel ni, masa tu tengah tunggu pizza dekat domino.. 2 orang kanak-kanak dalam lingkungan bawah 7 tahun datang jengok apa yang aku baca. siap pengang buku ni dan tilik cover dia lagi. Adakah buku ni memang menarik, atau cover dia nampak mcm buku cerita kanak-kanak.. hadoi.. fening aku pikir...buku ni, ada one of my FB friend yg suggest. katanya best.

25 September 2013

Pujuk Hati Dia - Sarnia Yahya



Novel kak Sarnia lagi.. hemmm... apa aku nak cakap ek.. kita layan dulu sinopsisi dia.


22 September 2013

Sehangat Rindu - Mohd Fitri Hussin

 

Novel ni aku pinjam dari rumah my SIL.. dah berbulan dah.. dan sebab dah nak pulangkan, so aku baca jerlah. Huhuu.. sangat sadis bila membaca buku ni. Padahal tak ada lama mana pun. Tahun 2004 jer. Tapi, sebab dia banyak menjurus kepada puisi dan sastra, aku lemah sikitlah. Ni sinopsis dia.

21 September 2013

Dia Bukan Arissa - Syaida Ilmuna

 

Berminggu-minggu aku kilik buku ni. Kejap aku letak balik dan sambar buku lain. 1st time baca, macam ada something wrong lah buku ni. Then aku selak kat belakang... alamak.. spoil....!!! So aku teruskan jugaklah. Dah belikan.. bila baca , semua rasa ada .. copycat , kopi panas, kopi susu... semua ada... 

17 September 2013

Akankah Bahagia Itu Milik Kita - Farisha Imani




Fuuuhhhh... lega rasanya dapat habiskan novel kedua Farisha Imani ni. Tapi, maaflah FI,  nampaknya ur 2nd baby x berjaya menambah hati ML seperti novel pertama dia iaitu STRTA. Novel ni ML beli sekali dengan 13 Jam A380 hari tu. Tapi baru berkesempatan ML menelaah.... wah dah macam baca buku ilmiah lah pulak. tapi, nak buat macam mana kan. dah memang gitu gayanya. koleksi tu banyak, tapi kena ikut turnlah, yang mana ML terpikat dulu.. huhuhu....

Ni sinopsis dia

14 September 2013

Mawar - Nass Aina Noah





TAJUK: MAWAR
PENULIS : NASS ALINA NOAH
TERBITAN: UTUSAN PUBLICATION & DISTRIBUTORS (2005)
ISBN: 967-61-1593-2


Finally, selepas berbulan-blan mencari, rasanya hampir setahun juga. Kalau tak silap. november 2012 aku dah start mencari this book. Kira memang evergreen gilerlah. start baca kat google book. dah terus jatuh cinta dengan buku. ini merupakan novel pertama beliau terbitan tahun 2005. aku selute gilalah pada dia.. masa tu, dunia novel tengah rancak dengan Aisyah Sofea, Sarifah Abu Salem.. saper lagi ek??? ramai lagi kalo x silap aku.. ha.. the legend, arwah Liana Afiera Malik.. Kira Nass Alina Noah ni, hebat jugalah boleh jadi seangkatan dengan mereka2 ni

08 September 2013

Sha & Shah - Sha Ibrahim




Oh mai... setelah hampir setahun aku peram nak baca Sha & Shah ni, akhirnya, berjaya habiskan juga walopun deretan novel baru bersusun, entah kenapa aku capai juga buku ni??? okey, ni blog penulisnya.

04 September 2013

Bukan Kahwin Paksa - Syamnuriezmil



Ni salah satu novel karya Syamnuriezmil yg aku baca.. yg lain² x berkesempatan nak baca. Novel ni jugak aku duk tunggu siang malam. Macam biasa, hero ciptaan Syamnuriezmil memang lelaki pujaan aku.. hhahahha.. kenapa..???Sebab.. semua hero² dia sweet mueet semua.. dan paling penting memang kejung pipi ayik senyum hero yang suka menyakat tu. Moh kita layan BKP punyer blurb.

03 September 2013

Terukir Cinta - Anna Lee



Okey.. ni blog penulisnya... tapi tarik nafas dulu... lepas... tarik nafas.. lepas... perlahan-lahan. Ini Sinopsisnya:

29 August 2013

13 Jam A380 - Evelyn Rose


 



Rentetan Preview terdahulu.. dan... ini...oh my ...

Wangi....


 Oh ML memang x dak kerja.. Kali ni nak share perfume yg ML suka.. manalah tahu pakcik masuk jengah blog, x derlah pakcik tersalah beli perfume yang makcik tak suka.. iya x???

26 August 2013

Jodoh Itu Milik Kita - Sara Aisha

 


Iyalah..iyalah.. ML mengaku.. baru beli novel ni lepas tahu dia akan di dramakan...tapi dah lama okey.. masa memula pemilihan pelakon lagi... so.. x adalah ML beli sebab terpengaruh dgn drama...  Dulu, rasa mcm x menarik kot JIMK ni.. sebab rapa pelik pula...sebenarnya ia unik.. rasanya x banyak novel yang cover dia melintang gini....

23 August 2013

21 August 2013

Dia… Random Guy – Farah Husain



 

Oh My… sanggup ku tidur jam 4 pagi sebab nak habiskan novel ni.. thanks to kak Leen, a new friend who was introduce me to this great novel.. oh my.. memang senyum sampai telinga…ini blog pengarangnya  .. kisah romantic komedi ni benar-benar buatkan aku senyum sampai ke telinga. Dan setiap bait kata si Alin, hanya wajah Scha Al- Yahya yang aku nampak.. setiap kata dia.. pertuturan dia, riak nakal dia.. sejibik macam Oli dalam cerita Jodoh

19 August 2013

13 Jam A380 - Evelyn Rose

 

Err... nak komen aper ek.. this is really Awesome... tapi, aku sedikit keciwa.. hahha sebab??? aper yg aku target sedikit tersasar kali ini. x macam novel2 lain yg mampu kiter target... tapi yang ni, memang super duper awesome...


girls.. plz buy this book to all everyone u love.. banyak pengisian .. ia bukan sekadar novel...


:Kesimpulannya

:Fawwaz
Pencinta Sejati:bila dia temui cinta sejatinya,cintanya hanya pada si dia.. no worry (hampir² makcik jatuh cinta pd mu.. nasib baik sempat kebalkan hati ini...hehhehe)

:Haydar
Pencinta Agong.. sanggup berkorban demi cinta...(oh..i really fall in love wit u from 1st time eve introduce us...sila pengsan anak²)

:Fido Dido
Pencinta Wanita melayu 

NOTE: REVIEW WILL UPDATE SOON. KITA KASI LALUAN PEMINAT EVERYN ROSE LAYAN TEKA TEKI DULU... huhuhu.. x sabor nak taruk gambar sean opray on my blog...

eve.. may i publish it now????


dah update dah..

16 August 2013

Lukisan Asmara -Nieza Nahar

Selamat Hari Raya semua... Mood beraya masih tinggi... Tp, nak x nak Kena jugak buat review novel ni... Takut lupe pulak Mcm mane kisahnya... Dah lah hampir sebulon x buat review.... Sbb mmg x baca novel pun... Mood puasa katakan... Lagi pun, mmg duk kilik novel ni ke Hulu ke hilir.... Kenapa?... Moh kite layan sinopsisnya Dulu...


01 August 2013

Chua Boon Huat Maut Kemalangan



terkejut bila dengar berita pagi tadi bila Chua Boon Huat maut dalam kemalangan jalan raya. serentak je kami ( me n my pakcik) menyebut nama Chua bila tahu dia yang kemalangan... adeh...lepas ni, makin x semagatlah nak tgk team hoki ...

apa²pun takziah kpd keluarganya.


29 July 2013

Hariku...



 


Pergh.....hari ni merupakan hari kalut sedunia....apa tidaknya.. bermula dgn status FB dari Eve(Sabtu 27.07.13), mengatakan 2nd baby nya akan keluar pada 8.08.13.



 dan lepas sahur hari ni, Eve buat lagi status kata akan keluar hari ni, tetapi dia x confirm pulak pukul berapa.


19 July 2013

Khadijah : Kisah Cinta Sejati Rasulullah - Abdul Mun'im Muhammad



Uhh.. aku memnag ambil masa yang lama utk habiskan buku ni.. x tahu kenapa.. hehhe.. mungkin sbb sedikit lemau membaca buku ilmiah.... 

bila baca buku ni, terasa Khadijahlah wanita yang wajib dijadikan contoh oleh para wanita. wanita yang menyejukkan hati suami. yang sentiasa didambakan oleh para suami...

bertuahnya dirimu Khadijah, kerana sentiasa dirindui sang suami walaupun telah tiada di dunia ni.
bertuahnya dia kerana melahirkan anak-anak Muhammad S.a.w. 

Tabah dan sentiasa menjadi tulang belakang nabi dalam setiap perjuangan dalam menegakkan Islam...
al-fatihah..

14 July 2013

10 July 2013

Dia Yang Kucari - Cempaka Qistina





Okey.. ni blog penulisnya. Baru lagi nampaknya blog tu. Seriusly, tertarik dengan cover yang comel. dan juga sinopsis dan sedutan di belakang buku. 

PENCERAHAN : Contest 13 Jam A380

Panas...panas.. hehehhe.. mane ada panas.. tgh beku ni.. maklumlah puasa.. aircond terasa teramat sejuk. hingga ke tulang hitam.. eh.. melampau pulak... okey, rasanya aku nak kasi sedikit pencerahan berkenan contest yang aku join kat sini.

1. Em.. macam rentak Evelah...

- Fine... memang, sebab inikan contest sambungan kepada Bab 27 iaitu Bab 28. So, aku sedaya upaya nak kekalkan rentak Eve. Iyalah, novel tu memang novel dia. Seboleh-bolehnya, nak cuba kekalkan gaya dia. bukan niat nak meniru. Bagi akulah kan.. kalau kita baca novel, tak kiralah novel ataupun e-novel, pasti kita mahu kesinambungannya sama rentak kan.. x derlah ke laut sangat. tapi, itu pendapat masing-masing...

bagi aku, biarlah pada aku sendiri, aku rasa seperti aku membaca novel yang sama. versi yang sama cuma olahan dan plot cerita yang sedikit berbeza.

2. Huh, sungguh x menyokong Fawwaz sedangkan Fawwaz seorang lelaki muslim sejati.

- mcm aku cakap pada perkara 1 tadi.. memang aku ikut keinambungan novel itu. apa yang aku tulis sekadar apa yang aku nak baca. Honestly, tak adalah aku mengharapkan Eve untuk terus memberi trofi kemenangan kepada Haydar sedangkan Fawwaz seorang lelaki yang baik.. no.. bukan itu maksud aku. aku cuma menyambung cerita di mana, Hana terserempak dengan Haydar. So, apa yang aku akan buat agar plot cerita itu, hanya berkisarkan kepada mereka.

3. Kenapa tak munculkan Fawwaz.

- maaflah, bagi aku, Fawwaz bukan watak penting dalam pertemuan Hana dan Haydar.

4.Tiba-tiba muncul Cik Model. Tapi hanya sedikit sahaja kemunculannya

- owh.. itu memang disengajakan. Bagi aku, kalau aku seorang penulis, dan dari pengamatan aku ketika rajin menerjah blog-blog penulis kegemaran aku, pengakhiran sesuatu bab memang begitu. barulah pembaca rasa teruja mahu tahu apakah akan jadi seterusnya.

akhir kalam... (eceh.. ayat skima) aku tak boleh nak puaskan hati semua orang. hanya ini yang termampu. setiap orang ada pendapat dan minat masing-masing. terpulang pada penerimaan masing-masing.. tepuk dada tanya selera... tepuk hati, tanya haydar... ehh... sempat lagi...

PEACE yo....!!

09 July 2013

Marhaban Ya Ramadhan

Gambar cilok dr pakcik google

Alhamdulillah.... esok dah 1 Ramadhan dan moga dapat diberi peluang dan kesempatan untuk berpuasa dan menyambut hari raya lagi kali ini. Mohon ampun dan maaf andai ada kekilafan yang terjadi sama ada sengaja ataupun tidak. Madam Lola hanya insan biasa yang tak lepas daripada melakukan kesilapan.


06 July 2013

Contest Novel 13 Jam A380





 Marilah kita menyahut seruan dan cabaran Eve untuk sertai contest novel terbarunya yang bakal terbit pada Ogos 2013.. ingat tau.. Ogos... sila sediakan duit, masa dan tenaga anda untuk serbu dan beli novel tersebut di kedai buku berhampiran ataupun direct dengan KS. Dijamin berpuas hati tahap gaban kerana novel ni super awesome best. Ini bukan ayat bodek tau.. well, u know me.. x mainlah bodek-bodek ni...
macam mana aku boleh ada hati nak join contest ni? of coz lah sebab nak jumpa Eve. x kira.. nak jumpa jugak... walaupun, rasanya karya aku yg x berapa ada bakat dalam bidang penulisan ni, bisa membuatkan orang meluat untuk baca, ader aku kisah... hahahha... sorrylah Eve.. den memang x der bakat, bakat menjahanamkan + merapu ada...
well, walaupun aku ni die hard fan Haydar, tapi, x derlah aku nak buat kipas giler-giler Haydar untuk bab 28 ni.. giler ke apa.. hahha... tapi...say sorry to geng bas skolah fawwaz sebab, fawwaz mmg x akan muncul dlm bab 28 versi madam lola.. hehe.. jgn marah na...

moh kiter layan.. 13 Jam A380 - versi madam lola

02 July 2013

Dekat Padamu - Sarnia Yahya




Hemmm... aku ambil masa yang lama untuk habiskan novel ni. Hampir 2 minggu. bukan apa, banyak urusan yang perlu diselesaikan. dengan itu, hasrat membawa, hanya terkubur macam tu jer. Okey, ini karya penulis lama dengan syarikat penerbitan baru. penulis ni menggunakan dua nama iaitu Sarnia Yahya dan Sarnia Yasmin. Ini blog penulisnya.

20 June 2013

Untuk Dia & Subahanallah, Aku Mencintainya - Rehan Makhtar




Subahannallah.. aku tak sangka pula aku baca cerita ni saling kait mengait. ke memang trade mark RM??? Maaflah, memang baru berjinak-jinak dengan RM sebenarnya.Lepas KIM dan  KSC, kini UD & SAM pula. bezanya, UD tentang Zafrin dan Haqmi manakala SAM memang turutan KSC kerana ini kisah cinta adik bongsu Zafra iaitu  Zafrina, seorang doktor.

Kerana Sekali Cinta - Rehan Makhtar

 

Rentetan dari membaca KIM, aku pun bacalah KSC ni.. rupa-rupanya kesenambungan kisah KIM juga cuma ini kisah Zafran. Bagaimana cinta pandang pertama si Zafran kepada Anaresa menyatukan mereka. Betullah kata orang, bila cinta itu hadir. tanpa perlu disekat, tanpa perlu diundang, ia tetap terus mekar.