21 August 2013

Dia… Random Guy – Farah Husain



 

Oh My… sanggup ku tidur jam 4 pagi sebab nak habiskan novel ni.. thanks to kak Leen, a new friend who was introduce me to this great novel.. oh my.. memang senyum sampai telinga…ini blog pengarangnya  .. kisah romantic komedi ni benar-benar buatkan aku senyum sampai ke telinga. Dan setiap bait kata si Alin, hanya wajah Scha Al- Yahya yang aku nampak.. setiap kata dia.. pertuturan dia, riak nakal dia.. sejibik macam Oli dalam cerita Jodoh


Ni sinopsisnya…

Kerana tidak mahu dicop sebagai ‘loser’, Alina Suffiya bertindak pantas menarik lengan jejaka ‘random’ untuk diperkenalkan sebagai tunangannya. Apa nak buat, hanya si random itu saja yang dia nampak ketika itu. Hidup Zariel Amzar yang tenang dan damai tiba-tiba seperti menaiki roller-coaster di taman tema. Ini semua perempuan psiko tu punya pasal! Gosip liar mula tersebar dan dia diberi tekanan oleh mama tersayang. Suratan atau kebetulan? Mereka kini di bawah satu bumbung. Amzar mengambil peluang untuk membalas rasa sakit hati. Alina dibuang kerja atas alasan mengurangkan perbelanjaan syarikat. 

“You are one heartless man! Saya harap…. Tak! saya doakan supaya awak dapat cari semula hati awak yang dah hilang tu.” - Alina 

“You know what, I take back my word. You ni bukan gila… but downright psycho. Go and get a treatment!”- Amzar. 

Kita hanya merancang. Sangka Alin selepas peristiwa itu dia tidak perlu berjumpa Si Random Guy lagi. Tapi takdir ada rancangan berbeza dan hidup mereka tidak lagi seperti dulu. 

“You ingat you ni tuan puteri ke nak kena berjemput segala?”- Amzar 

“Manalah saya tahu kena tunggu di bawah ni. Saya ingat encik ada di atas, saya naiklah!”- Alina 

Mengenali seorang Amzar, perasaan yang Alina kunci dalam hati, muncul kembali. Cik jantung mula berdegup kencang dan cik hati mengedik tak tentu hala. Kemunculan Hairi yang cuba mendekati semula Alina, mengundang krisis dalam hati Amzar. Apabila Cik Kerani dilayan sedingin salju, dia pula diberi ‘layanan bahu sejuk’. Menggelabah pula nak memujuk. Walaupun mulut kata benci, hati mula menari! 

‘Isyyy.. kacau daun betul Si Hairi ni. Dah pergi tu, pergi ajelah’. Siapakah yang berjaya membuka kunci hati Alina. - Hairi atau Dia… Random Guy?

Aku suka gaya penulisan penulis ni.. santai dan pandai beli jiwa pembaca. Karyanya yang selalu mengetengahkan Alin yang suka bercakap dengan cik hati dan cik jantung juga, buat aku terfikir.. menarik.. menggambarkan karektor sebenar Alina yang cakap main lepas jer..tapi alina ni . seorang yang perahsia.. baginya.. biarlah dia tanggung kesusahan sendiri tanpa melibatkan orang lain.. baginya Amzar tidak layak untuk dia, kerana dia banyak kekurangan tanpa dia tahu dan sedar,dia x bertepuk sebelah tangan.. si heartless a.k.a sexy goatee a.k. sos salad itu memang ada perasaan indah kepadanya walaupun lelaki itu tidak menyedari…

Keseluruhannya.. aku memang suka… senyum sampai subuh…

Rate 4/5

4 comments:

  1. Thanks for the review.. harus dibaca ni.. :)

    ReplyDelete
  2. omg. sy mmg masih tercari3 mana buku nak bc lepas 13 jam a380. kalau akak kata best. mesti best. kan?

    ps: tk best nanti, siap akak tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba baca.. insya-allah..senyum smp telinga

      Delete