28 December 2013

Aku Bukan Mistress - Acik Lana


 

 Ni novel pertama Acik Lana yang ML baca. Taip, ML dah beli PYPAC. Ntah bila pula nak baca yang itu. Terpengaruh, bila orang kata citer ni best. So, ML pun belilah. Lagi pun ABM ni Akan didramakan. For sure lah citer dia best kan. Kalo x, x Akan Ada penerbit yg nak adaptasi kan novel ni. X gitu? Moh kita layan sinopsisnya dia. 


Mya Arlissa terperangkap dengan permainan dunia yang kejam. Dia tercampak ke dunia yang kelam dan gelap tanpa kerelaan hatinya. Tangan yang disangka boleh memimpinnya ke arah yang lebih lurus, rupanya tidak berbeza seperti lelaki lain yang hidup berajakan nafsu. Dirinya tergadai kepada Mikail, lelaki tampan yang kaya-raya dan menjadi buruan ramai wanita.


Dua tahun menghamba diri di dalam penjara yang dibina oleh Mikail dengan bertemankan dosa, Mya mula mencari arah hidupnya. Kehadiran Adam yang kejam, Shamil  yang menagih janji silam, Suzanne yang menyakitkan hati dan Datin Adiba yang sinis membuatkan hidup Mya semakin sempit. Sikap Mikail yang semakin aneh dari sehari ke sehari membuatkan Mya keliru. Dalam resah ada debar, dalam benci ada rindu, dalam marah ada tenang. Mikail mendera hati dan perasaannya.


Sampai kemuncaknya, Mya tekad. Dia mahu menoktahkan semua catatan noda dan dosa dalam diari hidupnya sebagai seorang perempuan simpanan, tapi bagaimana? Kaki ingin berlari menjauhi Mikail, tetapi hati mengikat janji secara sembunyi.


Mengapa membina harapan jika penghujungnya tidak seindah impian? Dan… cukupkah tempoh dua tahun untuk memastikan debaran di hati mereka melagukan rentak yang sama?


ABM versi drama, Anzalna yang Akan Pegang watak utamanya sebagai Mya Arlissa. Hemm... Bila ML baca novel ni,  ML rasa.... Sangat2 sesuai. Mya Arlisaa digambarkan sbg seorg gadis yg cantik, lemah-lembut, manja, menggoda, putih...... Serba serbi lengkaplah. Masa ML baca novel ni pun, ML duk terbayangkan muka Anzalna.

ABM mengisahkan perjalanan hidup seorang Mya Arlissa sebagai perempuan simpanan Mikail. Mya sebenarnya rasa terhutang budi kpd Mikail. Walau pun dia menjadikan Mya perempuan simpanannya, ttp, Mika sebenarnya menyelamatkan. Mya dr terus Jadi GRO. Tanpa sedar, perasaan cinta berputik di hati mereka. Finally, mereka berkahwin. Tp... ML memang dah boleh agak dah kerja siapa. Hihihihi....

ML kesian kpd watak Datin Adiba, mama Mikhail, kenapa pula dia yang harus dipersalahkan atas apa yg terjadi... Huhuhuhu.... Tp... This is a life... & ML x nafikan, situasi itu mmg wujud. 

Rate:3/5

No comments:

Post a Comment