10 July 2013

Dia Yang Kucari - Cempaka Qistina

Okey.. ni blog penulisnya. Baru lagi nampaknya blog tu. Seriusly, tertarik dengan cover yang comel. dan juga sinopsis dan sedutan di belakang buku. Sinopsis:
Pertemuan Dania dan Haiqal bermula di sebuah kelab malam yang terkenal di ibu kota. Dania seorang gadis lincah sering menghabiskan masanya di kelab malam. Manakala bagi Haiqal pula kelab malam ini adalah tempat untuknya berhibur. Sikap Dania yang tidak mengendahkan Haiqal benar-benar membuatkan Haiqal tercabar. Dalam diam dan tanpa sedar Haiqal sudah jatuh hati kepada Dania. Haiqal bertekad untuk menundukkan Dania.

Dania yang merupakan anak tunggal kurang mendapat kasih sayang daripada keluarga. Menghabiskan masa di kelab malam merupakan cara untuk membuang rasa bosan apabila dirinya sering ditinggalkan oleh papa dan mamanya yang sentiasa sibuk bekerja. Pertemuan kedua Dania dengan Haiqal terus disambar oleh Haiqal apabila dia mendapat tahu hubungan Zack dan Dania bermasalah hingga masing-masing terlanjur. Dania sekeluarga kemudiannya berpindah ke London tanpa pengetahuan sesiapa pun. Haiqal yang menyesali tindakannya, cuba mencari Dania tetapi gagal.

Lima tahu berlalu. Atas urusan kerja Haiqal berkenalan dengan Maisara, seorang gadis yang sopan
bertudung. Maisara berbeza dengan gadis-gadis yang pernah dikenalinya sebelum ini. Sedikit sebanyak kehadiran Maisara telah menarik perhatian Haiqal. Dalam masa yang sama Haiqal sering berpelesiran dengan Linda. Bagi Haiqal hubungannya dengan Linda sekadar suka-suka, tetapi tidak pula bagi Linda. Dengan penuh harapan Linda benar-benar mengharapkan yang Haiqal akan menyukai dirinya.

Akhirnya, Haiqal mengetahui Maisara adalah Dania yang dikenalinya lima tahun lalu. Pada hari pertunangan Emir iaitu rakan baik Haiqal, Haiqal dikejutkan dengan berita Maisara adalah tunang rakan baiknya itu. Maisara adalah sepupu kepada Emir. Emir memang mencintai Maisara sejak kecil dan ikhlas menerima Maisara seadanya. Maisara tidak menyangka yang Emir berkawan rapat dengan Haiqal, lelaki yang punya kisah silam bersama dirinya suatu ketika dahulu. Tidak sanggup mahu mengkhianati rakannya sendiri, Haiqal mengkhabarkan rasa hatinya kepada Maisara, tetapi sayang Maisara tidak mempunyai rasa yang serupa.

Akhirnya terbuka juga pintu hati Haiqal untuk berubah. Sebelum ini Emir banyak menasihati Haiqal tetapi Haiqal beralasan yang dirinya masih belum bersedia. Haiqal perlahan-lahan berubah dan menjadi lelaki yang lebih baik.

Suratan menentukan Haiqal kemalangan lalu koma. Maisara yang datang bersendirian ketika melawat Haiqal di hospital mengalirkan air mata apabila melihat keadaan Haiqal. Emir yang kebetulan datang ke hospital untuk melawat Haiqal hairan melihat Maisara datang bersendirian dan tidak pula mengkhabarkan kepadanya. Maisara akhirnya memberitahu Emir siapa Haiqal dalam kehidupan silamnya.

Demi kebahagiaan Haiqal dan Maisara, Emir mengambil keputusan untuk memutuskan pertunangannya dengan Maisara.

Setelah Maisara sah menjadi isteri Haiqal dugaan datang menimpa. Maisara keguguran. Linda menabur fitnah hingga mengundang kesengsaraan Maisara.

Setelah sedar akan kesilapannya, Haiqal segera meminta kemaafan daripada Maisara. Puas Haiqal cuba meyakinkan Maisara yang dirinya tidak akan mengulangi kesilapan yang sama. Namun, Maisara enggan menerima kemaafan suaminya.

“Kucari dia yang jauh di mata.... rupa-rupanya dia dekat di hati....”


Tapi... tapi..tapi... 

memula, sorry cik penulis.. saya suka cerita ini pada mulanya. tetapi tak mampu nak kasi bintang lebih. Jalan ceritanya bagus. bagaimana suatu musibah menjadikan seorang itu lebih dekat dengan penciptanya. bagaimana kedian itu, boleh menukar dari zero to hero. tapi, bila pertemuan kembali antara Sara dan Haiqal, aku sedikit kecewa.

1st kecewa dengan sikap Emir. Sanggup melepaskan cintanya kepada sahabat baiknya hanya kerana budi yang pernah ditaburkan oleh Haiqal... dia yang kecewa sanggup membawa diri,

2nd.. kecewa dgn sikap Haiqal.. sungguh berbeza sekali watak lelaki itu bila cemburu.... 

3rd... back to point.. kecewa kerana bila mereka berkahwin, aku rasa perjalanan cerita ni dah kurang menarik.  Tak tahulah mengapa. kalau sebelum mereka berkahwin, boleh dilihat cerita ini menarik.. hadoi.. bulan² puasa ni, dah nak merapu jer rasa... nak buat review pun dah susah....

Tapi, (ada tapi lagi)
aku setuju dengan cik penulis, bila tuhan wujudkan perasaan sayang dan kasih ke dalam jiwa umatnya, maka perasaan marah dan dendam akan hilang. begitulah keadaannya dengan Maisara...
Rate: 3/5

3 comments:

  1. thanks sbb sudi baca... segala kekurangan saya minta maaf... akan dtang sy cuba perbaki ye... apapun terima kasih di atas komen yg diberikan sy hargai.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik CQ... thanks coz sudi singgah. itu hanya pendapat peribadi saya sahaja. lain org , lain citarasanya... walau bagaimanpun, jalan ceritanya memang bagus.. i'm waiting ur second pieces ... best of luck

      Delete