07 June 2014

Suami Tanpa Cinta -Syamnuriezmil


Tajuk: Suami Tanpa Cinta 
Penulis : Syamnuriezmil

“Cinta yang sempurna, bila kita dicintai dan mencintai. Cinta yang sejati, bila kita gembira melihat insan yang kita cintai bahagia walaupun bukan bersama kita. Cinta yang poyo... bila dia cintakan aku, dan aku tahu aku juga cintakan dia, tapi aku tak boleh cakap aku cinta.”
Ain Syifa, seorang yang berhati kering. Dia memang langsung tidak punya perasaan tetapi, dia minta dikahwinkan kepada Zaidan Iman tanpa rasa cinta. Dengan cara ini saja, syarikat keluarganya boleh diselamatkan.
Kata Ain Syifa, “Cinta itu hanyalah emosi dan dia tiada emosi!”
Kata papa, “A successful marriage will make a successful business. So, in order to get both, make sure your marriage is successful.”
Kata mama, “Ingat, Aid tu bakal suami Ain, syurga Ain. Jangan buat kahwin macam business.”

Kata Ustaz Abdul Rahim, “Dilarang untuk main-main atau bergurau tentang tiga perkara iaitu cerai, nikah dan rujuk. Talak atau penceraian itu adalah sesuatu yang halal tapi yang paling dibenci Allah SWT.”
Kata Zaidan Iman, “Belajar cemburu sama tau... cemburu tu tanda pengukur cinta pada suami atau isteri. Macam ustaz cakap tadi tu, tak ada orang nak bagi syurga dia pada orang lain.”
Apakah perlu ada cabaran untuk menyintai Zaidan Iman? Atau perlu hadir cinta kedua, untuk membuktikan cinta pertama? Tidak sempurna cinta, tanpa dia...
“Tidak sempurna KITA kalau tidak bersama, tapi kalau KITA bersama, ia lebih dari sempurna.”

Heemmm.... X leh puji eh? Ok... Kita be natural...Honestly, ML rasa sedikit bosan membaca naskah ini. Mungkin kerana tebal sangat kot dan ceritanya dah jadi meleret-leret. Mungkin cerita yg guna jangka masa pendek x berapa sesuai nak dijadikan tebal.

ML ambik masa seminggu nak habiskan novel ni. Hehehehe,,,,seriusly, x der spark. ML tau, nasib baiklah ML masih boleh senyum dengan lawak Aid. Watak-watak tempelan juga seakan-akan... Aper ek...x hidup sgt. Peristiwa-peristiwa yg flashback tu, sedikit mengganggu. So, ML kena repeat baca baru nak tahu, ni part mana dan siapa yg ckp. Editor perlu lebih peka.

Overall. Ok. Cuma karya kali ni kurang mengancam.

Rate:3/5

2 comments:

 1. wow~ini perasaan apa ye. spt melihat ML tak begitu teruja

  ReplyDelete
  Replies
  1. hahhaha... ini bukan perasaan/ dugaan.. ini betul² ni.. hihihih.. sgt mengecewakan bila membaca naskah penulis favorite tapi.... hemmmm...

   mmg x teruja sbb rasa meleret2 sgt...

   Delete